İndirim dönemi yeşil ışık yaktı! Vitrinler "yüzde 20 indirim" duyurularıyla renklenirken, hediye çekleri, indirim kuponları, fırsat reyonları herkesi alışverişe çağırıyor. Alışverişi bir bağımlılık olarak nitelendirilen psikologlar, kendinize ufacık bir şey bile almanın hipnotize edici, sakinleştirici etkisine dikkat çekiyorlar. Nitekim bundan vazgeçebilmek bir hayli zor! Şiddetle önerilen ve yapılması gereken cüzdan kontrolünü elinize almak ve sizi savurgan olmaya zorlayan dürtülere karşı koyabilmek. Nasıl mı? İşte size bazı ipuçları...
Isınma turları atın
Alışveriş tutkusu, beynimizin salgıladığı dopamin hormonuyla yakından ilgili. Dopamin, beyindeki motivasyon ve hedefe yönelik konsantrasyonu artıyor. Yeni bir şey gördüğünüz zaman ona sahip olma isteğiyle harekete geçen bu hormon, özellikle indirim zamanlarında bizler için büyük tehlike oluşturuyor. Bu durumda, ilk adım vitrin gezerken cüzdanınızı evde unutmak. Böylece her görüp beğendiğinizi alma dürtüsünü bastırabilirsiniz.
Grup alışverişini bırakın
Alışveriş tutkunu arkadaşlarınızla alışverişe çıkmanın üzerinizdeki alma baskısını yedi kat artırdığı söyleniyor. Bu nedenle, alışveriş yapmaya çok da meraklı olmayan bir arkadaşınızla dışarı çıkmanızı öneririz. En azından "al bunu kesin" sözlerini duymayacak, size gerçekten yakışanı bulmak için çok para harcamayacaksınız!
Ödemeyi peşin yapın
Kredi kartları bizlere gerçekten de çoğu zaman para harcamıyoruz hissi veriyor. O halde kartları unutun! Alışverişlerde peşin ödene yapmak hem size bir miktar peşin indirimi sağlayabilir, hem de gerçekten paranızın eksildiği hissini yarattığı için alma dürtünüzü kontrol altına alabilir. Eğer ödeme zorluğu çekiyorsanız, en azından belki de fazla ve gereksiz harcama yapmaktan kurtulabilirsiniz.
Alışveriş günlüğü tutun
Eğer harcama dürtüsü sizi ele geçirmişse, o zaman bir alışveriş günlüğü tutmayı deneyin. Alışveriş öncesi ve sonrası ruh halinizi not edin. Stresli bir günün sonunda kendinizi bir mağazada mı buluyorsunuz örneğin. Bu günlük sayesinde, zayıf anlarınızı saptar, eğer başarabilirseniz, o dönemlerde vitrinlerden uzak durabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder