Ramazan ayında mevsim normallerinin üstünde seyretmesi beklenen hava sıcaklığı nedeniyle, oruç tutacakları dengeli ve sağlıklı beslenmeleri konusunda uyaran İstanbul Medipol Hastanesi Diyetisyeni Esra Baş Toktay, “Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalı. Atlandığında açlık süresi daha fazla uzadığı için kan şekeri düşüklüğü, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı vb. problemler daha çok yaşanır. Ayrıca öğün sayısı azaldıkça metabolizma daha çok yavaşlar ve kilo alma problemi yaşanabilir” dedi.
Her iki öğünde de mutlaka salata
Sahurda ve iftarda ağır, yağlı, karbonhidratlı besin tüketiminin reflü, kabızlık ve kilo alımına yol açabileceğini belirten Toktay, şöyle devam etti: “Her iki öğünde de mutlaka salata bulunmalıdır. Sahurda hafif, mideyi geç terk eden ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Sahurda çok fazla çay tüketilmemelidir. Fazla çay tüketimi vücutta sıvı kaybına neden olabilir. “
İftarda ilk olarak hafif ve sindirimi kolay olan çorba ve iftariyelikler ile başlangıç yapılması gerektiğini de hatırlatan Toktay, “Sonrasında yemeğe kısa bir mola (yaklaşık 20-30 dk.) mutlaka verilmelidir. İftarda verilen mola sayesinde birden aşırı besin tüketimi ve böylece kan şekerinin hızlı yükselmesi de engellenmiş olur.
iftarda pilav-makarna yerine bulgur, esmer pirinç pilavı veya kepekli makarna tüketimine dikkat edilmelidir. Tabi ki bu besinlerin tüketiminde de miktarlara özen gösterilmelidir” diye konuştu.
Meyve ve süt ürünleri tüketilmeli
İftardan sonra meyve ve süt grubu besinleri öneren Diyetisyen Esra Baş Toktay, şunları kaydetti: “İftarda asitli, katkı maddeli içecekler değil; ayran, az şekerli komposto veya şekersiz meyve kompostoları tüketilmelidir. İftardan sonra da yatana kadar su tüketimine özen gösterilmelidir. Tatlı olarak şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmelidir. Her gün sütlü de olsa tatlı tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Tüketim sıklığı haftada 1-2 gün olmalı ve miktarlar abartılmamalıdır.”
0 yorum:
Yorum Gönder